بررسی دستاوردهای سیدالشهدای خدمت،

یادگار شهید جمهور برای بی خانه ها

یادگار شهید جمهور برای بی خانه ها به گزارش ثبت آسان، آیت الله شهید سیدابراهیم رییسی که خود برخاسته از اقشار محروم جامعه بود در عمر کوتاه دولتش دغدغه ساخت سالیانه یک میلیون خانه را در چارچوب طرح نهضت ملی مسکن پیگیری کرد و با اجرایی کردن دو میلیون و ۵۶۰ هزار واحد مسکونی، یادگار خوبی از خود برای اقشار دردمند به جا گذاشت.


به گزارش ثبت آسان به نقل از ایسنا، شروع به کار دولت سیزدهم با تصویب طرح جهش تولید و تأمین مسکن در مرداد ۱۴۰۰ همزمان شد. قبل از آن بر مبنای قانون ساماندهی و پشتیبانی از تولید و عرضه مسکن مصوب ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۸۷ تولید و عرضه سالیانه یک میلیون واحد مسکونی با حمایت دولت ها در دستور کار قرار داشت اما دولت های قبل عموما نتوانستند این تعداد واحد را ظرف یک سال بسازند.

اوج ساخت و ساز در سال ۱۳۹۲
آمار نشان داده است بین سال های ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۵ بیشترین تعداد پروانه های صادره در ارتباط با سال ۱۳۸۶ به تعداد ۲۱۸ هزار و ۹۶۶ فقره و بیشترین میزان تولید مسکن در ارتباط با سال ۱۳۹۲ با ۸۰۹ هزار و ۸۴۳ واحد مسکونی بوده است. بعد از آن با روی کار آمدن دولت دوازدهم و ادامه نیافتن طرح مسکن مهر، یک دفعه تولید مسکن در کشور نصف شد. به صورتی که در سال ۱۳۹۳ برای تعداد ۴۰۰ هزار و ۱۶۴ واحد مسکونی پروانه صادر شده که از کاهش ۵۰.۵ درصد در مقایسه با سال پیش از آن حکایت دارد.
کاهش تولید مسکن در سالهای بعد از آن ادامه پیدا کرد تا این که در سال ۹۶ به حدود ۳۳۷ هزار واحد رسید. اما سال ۱۳۹۷ تقاضا برای دریافت پروانه ساختمانی با رشد مواجه گردید. در آن سال تولید مسکن به ۳۷۶ هزار واحد رسید که احیانا بخشی از این رشد ناشی از صدور پروانه برای واحدهای اقدام ملی مسکن بوده است. سال ۹۸ تعداد ۳۸۲ هزار واحد و سال ۹۹ تعداد ۴۹۰ هزار واحد مسکونی به مرحله ساخت رسید.

سپردن خانه سازی به دست مردم
با روی کار آمدن دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ به سبب نوسانات افزایشی قیمت مصالح ساختمانی و تورم بازار مسکن که قبل از آن رخ داده بود، ساخت و ساز در رکود قرار داشت و تعداد واحدهای تولیدی به حدود نیمی از آن چه قانون تکلیف کرده بود می رسید. از سوی دیگر به سبب عدم تطبیق قیمت های مدنظر دولت با نرخهای مدنظر پیمانکاران و پایین بودن تمایل سرمایه گذاران برای ورود به طرحهای ساختمانی، پروژه نهضت مسکن به کندی پیش می رفت. وزارت راه و شهرسازی در قالب پروژه های عمرانی کشور نرخ تعدیل را در شروع سال ۱۴۰۰ برای هر متر مربع از واحدهای نهضت ملی مسکن حدود ۲.۸ میلیون تومان تعیین کرده بود که کمتر سازنده ای حاضر بود با این رقم مبادرت به عقد قرارداد کند.
بر این اساس در سال ۱۴۰۰ برای تعداد ۳۹۵ هزار واحد مسکونی در کشور پروانه ساختمانی صادر شد. سال ۱۴۰۱ این رقم به بیشتر از ۴۱۷ هزار واحد رسید. هنوز آمار کل سال ۱۴۰۲ اعلام نشده اما در بهار سال قبل برای حدود ۹۸ هزار واحد مسکونی در کل کشور پروانه صادر گردیده است.

جایگزینی بذرپاش به جای قاسمی
رستم قاسمی که سکاندار وزارت راه و شهرسازی در شروع دولت سیزدهم بود بر اثر بیماری استعفا داد و هفدهم آذر ۱۴۰۱ فوت کرد. در ادامه مهرداد بذرپاش جایگزین او شد و طرح نهضت ملی مسکن را با مدل های جدید ادامه داد.
با عنایت به شرایط عمومی اقتصاد، کمبود منابع بانکی، نوسانات نرخ ارز و کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن به تدریج دولت آیت الله رییسی راهکارهایی را برای جهش تولید مسکن در جهت کنترل بازار و کمک به خانه دار کردن مردم به کار گرفت. اقدام هوشمندانه آن بود که ساخت و ساز به مردم واگذار شد. دولت از سال ۱۴۰۲ تصمیم گرفت به مردم زمین واگذار کند تا خود راسا مبادرت به ساخت و ساز کنند. در این قالب واگذاری زمین به افراد فاقد مسکن دارای فرم «ج» سبز، خودمالکی و طرحهای مشارکتی در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.

رسیدن دو میلیون و ۵۶۰ هزار خانه به مرحله ساخت
طبق آخرین آماری که وزارت راه و شهرسازی اعلام نموده در چارچوب طرح نهضت ملی مسکن طی کمتر از سه سال دو میلیون و ۵۶۰ هزار واحد مسکونی به مرحله ساخت رسیده است. بر این اساس وعده ساخت سالیانه یک میلیون واحد حدودا محقق شده است.
دولت در یک زمان فشرده بحث تأمین زمین نهضت ملی مسکن را پیش برد. تا کنون از راه اراضی مازاد سایر دستگاهها، اراضی ملی واقع در حریم و سایر ظرفیت ها بیشتر از ۴۵ هزار هکتار زمین برای طرح نهضت ملی مسکن در محدوده شهر های فعلی تأمین شده است.
اواسط سال قبل معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام نمود که ۴.۵ میلیون خانوار فاقد خانه در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کردند که دولت خویش را متعهد به تأمین مسکن برای این افراد می داند. برای اجرای طرحهای ساختمانی دولت ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می کند که بسیاری افراد از این طریق صاحب مسکن شده اند. البته بررسی ها نشان میدهد به کبود منابع بانکی و تمایل بانک ها به پرداخت تسهیلات کوتاه مدت به دیگر بخش ها عمده طرح های خودمالکی از راه سرمایه های بخش خصوصی پیش می رود. البته در مواردی هم بانک ها به کمک آمده اند. به صورت مثال پروژه ۴۰۰۰ واحد در شهر جدید پرند با هزینه ای حدود ۱۰ میلیون تومان در هر متر مربع به مراحل پایانی رسیده و تابستان سال جاری تحویل متقاضیان می شود. حدود نیمی از هزینه ساخت این واحدها توسط بانک مسکن پرداخت شده است.
با عنایت به آنکه قیمت زمین حدود ۶۰ درصد هزینه ساخت را به خود اختصاص می دهد نکته قابل توجه در طرح نهضت ملی مسکن، حذف قیمت زمین از این پروژه ها است که کمک قابل توجهی به متقاضیان این طرح کرده است. همینطور عمده سرمایه های شناسایی شده در پروژه های سرمایه گذاری مسکن از راه بخش خصوصی همچون انبوه سازان، شرکتهای خصوصی و بانکها به انجام می رسد. هم اکنون ۱۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بخش شناسایی شده و به قول مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، بخشی از سرمایه گذاری های شناسایی شده منجر به عقد قرارداد شده است.

رییسی در وعده خود صادق بود
طرح ساخت سالیانه یک میلیون خانه همچون شعارهای اصلی آیت الله شهید سیدابراهیم رییسی بود. او که خود برخاسته از قشر مستضعف جامعه بود به اذعان مسؤلان، دغدغه ویژه ای برای تحقق این برنامه داشت و با ایجاد مداوم شورایعالی مسکن از نزدیک در جریان آخرین امور و رفع مشکلات این برنامه قرار می گرفت. رساندن بیشتر از دو میلیون و ۵۶۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن گواهی بر این جدیت است که شهید جمهور در وعده خود برای خانه دار کردن مردم صادق بود.




منبع:

1403/03/03
13:29:20
5.0 / 5
276
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بانك , پروژه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان
نظر شما در مورد این مطلب
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱

ثبت آسان

ثبت شرکت آسان

sabteasan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ثبت آسان محفوظ است