به بهانه روز روستا؛
خودباوری به روستاهای گلستان جان می دهد
ثبت آسان: گرگان - بیش از هزار روستای گلستان در فراز و نشیب های تاریخی خود و با تلاش بی وقفه و یا تعلل در بهره برداری از ظرفیت ها و توانمندی ها به سرنوشت های متفاوتی دچار شده اند كه بازتاب آن برای برخی مهاجرت های گسترده و متروكه شدن و برای تعدادی دیگر شكوفایی و رونق اقتصادی می باشد.
به گزارش ثبت آسان به نقل از ایرنا، برخی روستاهای استان گلستان این روزها به بنگاه های بزرگ اقتصادی تبدیل گشته و با تمركز فراوان بر تولید یك یا چند محصول خاص به دنبال پیدا كردن نام و نشانی در گستره ملی و حتی جهانی برای خود هستند.
تقویت ساختارهای محلی، كمك به رشد استعدادها و ظرفیت ها و بهره وری حداكثری از منابع خدادادی این روستاها را به جلوه گاهی از رونق آفرینی و درآمدزایی برای بومیان تبدیل نموده و با چرخاندن سیكل مهاجرت زمینه را برای بازگرداندن به 'شهر رفته ها' فراهم آورده است.
نمونه این روستاها در گلستان مختلف و بهترین گزینه ها برای الگوسازی در اندازه های محلی و ملی است.
یكی از این روستاها وامنان در شهرستان آزادشهر است؛ روستای بی رمقی كه ساكنانش با كاشت گندم و جو به سختی روزگار گذرانده و امرار معاش می كردند و جوانانش هم آینده ای جز مهاجرت به شهرها برای خود متصور نبودند.
شاید بخت با آن ها یار بود كه یكی از اهالی به فكر كشت زغفران افتاد و با كاشت طلای سرخ در گوشه ای از باغچه خانه اش، مسیر اقتصاد روستا را تغییر داد.
محصول و درآمد مناسب اهالی را وادار كرد به جای كاشت غلاتی كه درآمدش به زحمت درو و جمع آوری اش نمی ارزید، كاشت محصول جدید را امتحان كنند كه نتیجه آن توسعه كاشت زعفران به بیش از 150 هكتار زمین این روستا است.
اهالی وامنان با كاشت زعفران به درآمدهای بالایی رسیدند و علاوه بر تولید انگیزه در حفظ جوانان برای حضور در روستا، افراد مهاجرت كرده را هم ترغیب به دست كشیدن از زندگی شهری و بازگشت به روستا كردند.
وامنان حالا آن روستای بی نام و نشان 15 سال قبل نیست؛ زعفران این روستا آرام آرام در حال تبدیل شدن به برندی جهانی است كه از رقیبان داخلی اش سبقت گرفته و می خواهد به ویترین بازارهای اروپایی برسد.
دیگر نمونه تحول آفرینی را باید در روستای عطاآباد آق قلا جستجو كرد.
روستایی با آمار بیكاری و اعتیاد فراوان و سیل جوانان مهاجرت كرده به شهرها و استان های دیگر كه رنگ و بویی از امید و زندگی نداشت و آرام آرام در حال تخلیه و متروكه شدن بود.
جرقه تحول این روستا از ذهن یك جوان عطاآبادی در كارگاه مبل سازی تهران زده شد.
این جوان كه در طراحی و ساخت مبل به مرحله استادی و تبحر فراوان رسیده بود به فكر افتاد كه می تواند همین كارها را در زادگاه خود انجام دهد و به جای خریدن رنج غربت و دوری كارگاهش را در روستایش برقرار كند.
این جوان با ترس از امكان شكست ایده بلند پروازانه خود به عطاآباد برگشت و در گوشه ای از حیاط خانه آغاز به ساختن مبل با آخرین الگوهای جهانی كرد.
نتایج این كار باور نكردنی بود؛ روستایی كه هر روز شاهد مهاجرت جوانانش به شهرها بود و اعتیاد روح و جسم جوانانش را مثل خوره می خورد و نابود میكرد با به ثمر نشستن ایده ساخت مبل و رونق فروش آن ها، به جایی رسید كه هم اینك 200 كارگاه مبل سازی كوچك و بزرگ دارد و دیگر كسی در این روستا نگران اعتیاد و یا شغل جوانانش نیست.
این دو نمونه شاخص روستایی گلستان نمونه ای قابل اعتنا و اتكا برای روستاهایی است كه به جز چشم داشتن به بودجه های دولتی راه دیگری برای خروج از بحران ها و بهره وری بیشتر از ظرفیت ها برای خود متصور نیستند.
روستاهای بسیاری در گلستان وجود دارد كه با شاخصه های منحصر به فرد و نادر فقط به تلنگری برای گذر از روزهای سخت و دشوار احتیاج دارند.
تا زمانی كه چشم یك روستا برای حل مشكلات به بودجه محدود دولتی باشد بی شك باید آینده ای دور و دراز را برای رفع آن مورد نظر داشت.
اكنون بر خلاف گذشته می توان با قاطعیت بیشتری ادعا كرد خودباوری رمز و راز نجات روستاهای گلستان از مشكلات فراوانی است كه با آن دست و پنجه نرم می كنند.
تقریبا نیمی از جمعیت استان گلستان در روستاها زندگی می كنند كه شناسایی ظرفیت های بومی توسط اهالی، بازپروری و شكوفا كردن آن ها و حركت به سمت بهره برداری هدفمند و دراز مدت می تواند این روستاها را به مراكزی مهم و اثرگذار برای تولید انواع محصولات و نقش آفرینی برای صادرات به كشورهای دیگر تبدیل كند.
ایده صادرات محصول از یك روستای كوچك در گلستان بلند پروازانه است اما نتیجه كاری كه در وامنان و عطاآباد انجام شد ما را به سرانجام شیرین این بلندپروازی ها امیدوار می كند.
روز روستا مبارك باد.
3091/2729
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان