همایش قانون انتخابات، برنامه ریزی و راهبردها
طحان نظیف: بی طرفی شورای نگهبان باید حفظ شود
به گزارش ثبت آسان، سخنگوی شورای نگهبان اظهار داشت: شورای نگهبان در جایگاهی قرار دارد که باید استقلال و بی طرفی اش حفظ شود. از رفتارها و برخوردهایی که شورای نگهبان را در معرض بهتان قرار می دهد باید بطور جد دوری کرد. شورا یک داور بی طرف است.
به گزارش ثبت آسان به نقل از شورای نگهبان، هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در دومین روز از همایش «قانون انتخابات، برنامه ریزی و راهبردها» که روز سه شنبه (۱۳ تیر ۱۴۰۲) با حضور مسئولان ستادی و دفاتر نظارت و بازرسی استانها در تهران برگزار شد، ضمن عرض تبریک بمناسبت فرارسیدن میلاد امام هادی (ع) و عید غدیرخم، اظهار امیدواری کرد که معارف اسلامی با استفاده از شیوه های روزآمد و متناسب گسترش یابد و از فرصت عید برای تبیین ولایت گام برداشته شود.
ایشان در ادامه خطاب به مسئولان دفاتر نظارت و بازرسی استانها اظهار داشت: در شورای نگهبان در عرصه انتخابات بار اصلی انتخابات بر دوش شماست و با عنایت به این که در روز ۱۱ اسفند، دو انتخابات مهم و اثرگذار برگزار می شود، باید به دقت با دستورالعمل ها و فرآیندهای نظارتی آشنا شد و خودرا برای برگزاری انتخابات آماده کرد.
سخنگوی شورای نگهبان با احتمال این که طرح «اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» به نتیجه برسد و لازم الاجرا شود، از مسئولان ستادی و استانها خواست تا آمادگی لازم برای برگزاری انتخابات مطابق قانون جدید را داشته باشند و اظهار داشت: اصلاح قانون انتخابات خواسته شورای نگهبان و سایر دستگاههای درگیر در انتخابات بوده است و بارها بر لزوم اصلاح و به روزرسانی قانون انتخابات تاکید گردیده است.
وی ضمن اشاره به سیاست های کلی انتخابات که در سال ۱۳۹۵ از طرف رهبر معظم انقلاب ابلاغ گردید، اظهار داشت: این سیاست ها لطمه شناسی و نظام مسائل انتخابات است. در آن راهکارهایی نیز ارائه شده است. ضمن تقدیر و تشکر از تلاش هایی که مجالس و دولت ها انجام دادند، اما بعد از گذشت شش سال نتیجه ملموسی برای عمل به این سیاست ها انجام نشد تا این که طرح یاد شده در مجلس آمده و بعد از تصویب به شورای نگهبان ارسال شد.
طحان نظیف با اشاره به اینکه بااینکه این مصوبه تمام بندهای سیاست های کلی انتخابات را پوشش نداده است، اما این تلاش را قابل تقدیر دانست و اظهار داشت: بندهایی که در این مصوبه آمده به نفع مردم و داوطلبان ارزیابی می شود و به نظر می آید که برخی نخوانده به نقد آن می پردازند. افزایش مهلت رسیدگی ها در این مصوبه، فرصت رسیدگی به صلاحیت های داوطلبان را زیاد می کند و این امکان را به وجود می آورد تا دفاعیات کسانی که صلاحیت شان رد شده یا احراز نشده است را با دقت شنید و مورد بررسی قرار داد.
وی ضمن اشاره به این که در انتخابات سالهای ۹۴ و ۹۸، به ترتیب ۱۲ هزار و ۱۶ هزار نفر ثبت نام کردند، عنوان کرد: طی ۲۰ روز در شورا باید پرونده ۱۲ و ۱۶ هزار نفر بررسی می شد و با وجود این که همکاران ما در تهران و استانها شبانه روز مشغول رسیدگی به پرونده ها بودند، اما همیشه این دغدغه و نگرانی وجود داشت که حقی از کسی ضایع شود.
سخنگوی شورای نگهبان یکی دیگر از مزیت های طراحی مرحله پیش ثبت نام در این مصوبه را پیشگیری از ثبت نام افراد فاقد شرایط دانست و اظهار داشت: در مرحله پیش ثبت نام از چند نهاد همچون قوه قضائیه، وزارت علوم و... استعلام گرفته می شود و اگر فردی سابقه کیفری موثر داشته باشد یا دارای مدرک تحصیلی مورد نیاز نباشد (در گذشته برخی دستگاههای مبادرت به برگزاری دوره هایی می کردند که گفته می شد معادل مدرک دانشگاهی است، اما وزارت علوم آنها را تایید نمی کرد که شناسایی اینگونه مدارک برعهده وزارت علوم است) نمی تواند ثبت نام کند که بعد با ردصلاحیت روبرو شود و هزینه هایی برای وی به وجود آورد.
طحان نظیف درباره ی برگزاری انتخابات تناسبی در تهران که در این مصوبه پیش بینی شده و بنابراین نیز مصوبه برای اعلام نظر نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شده و به زودی در جلسه مجمع بررسی خواهد شد، اظهار داشت: موضوع برگزاری انتخابات تناسبی در تهران در شورای نگهبان خلاف شرع و قانون اساسی شناخته نشد اما ما وارد خوب و بد بودن یک مصوبه نمی شویم و با عنایت به نظر هیات عالی نظارت در خصوص مغایرت این روش با سیاست های کلی و اصرار مجلس بر آن، در نهایت باید دید نظر مجمع در اینباره چه خواهد بود.
وی ادامه داد: در صورتیکه این مصوبه به نتیجه برسد و تبدیل به قانون بشود، لازم الاجرا خواهد بود. مطابق قانون جدید در ماه آینده باید مرحله پیش ثبت نام شروع شود. اگر که تناسبی بودن انتخابات در تهران به تصویب برسد، دست اندرکاران انتخابات در تهران باید با ساز و کارهای انتخابات تناسبی بطور کامل آشنا گردند.
شروع اصلاح تصویر رسانه ای شورای نگهبان
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دوم صحبت هایش به اهمیت رسانه، فضای مجازی و افکار عمومی پرداخت و در این رابطه نکاتی بیان کرد. همچون این که وی اظهار داشت: اگر اقناع افکار عمومی و گفتگو با مردم صورت نگیرد گاهی ممکنست از عمل به تصمیم درست، متقن و با مبنا باز بمانیم؛ چونکه جامعه همراهی نخواهد کرد. این مورد تنها اختصاص به شورای نگهبان ندارد و شامل تمامی دستگاه هاست و بلکه یک رویکرد کلی در همه جاست.
وی با بیان این مقدمه که مردم به علت مشغله های مختلف فرصت ندارد رویدادها را از نزدیک مشاهده کنند و به سراغ روایت ها می روند، «روایت» را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: دنیای امروز، دنیای روایت هاست و کسانی موفق هستند که می توانند روایت ها را شکل بدهند و روایت خودرا بر سایر روایت ها غالب سازند. روایت هایی که امروز در فضای رسانه ای و مجازی درباره ی شورای نگهبان مطرح می شود نادرست و غیردقیق است.
طحان نظیف تصریح کرد: باید درباره ی اقدامات شورای نگهبان به تولید صحیح، دقیق و شفاف روایت پرداخت و آنرا توزیع کرد. بااینکه با وضعیت مطلوب در این حوزه فاصله داریم اما در سالهای گذشته اقدامات خوبی انجام شده و برخی اقدامات نیز شروع شده که به اصلاح تصویر رسانه ای شورای نگهبان کمک خواهد نمود. اصلاح تصویر رسانه ای نیازمند امکانات و تلاش جهادی است.
وی اظهار داشت: وجه فقهی و حقوقی شورای نگهبان باید در افکار عمومی شناخته شود. متاسفانه بیشتر مردم شورای نگهبان را تنها به انتخابات می شناسند؛ این شناخت به مانند شناختن یک وزارت خانه به یکی از ادارات کل اش است که طبیعتا همه حوزه های آنرا پوشش نمی دهد.
سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: ما در بحث بررسی مصوبات مجلس شورای اسلامی با محدودیتی مواجه نیستیم و می توانیم روایت های دقیق و مستند داشته باشیم. هرچقدر که در بحث انتخابات و بررسی صلاحیت ها محدودیت های قانونی، اخلاقی و شرعی داشته باشیم چونکه با آبروی افراد سر و کار داریم، اما در اینجا با آزادی عمل روبرو می باشیم.
وی با ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده برای تولید روایت اظهار داشت: بنده از ابتدا تا حالا ۹۵ گزارش از جلسات شورای نگهبان منتشر نموده ام. در دانشگاه ها نیز حضور می یابیم و ضمن پاسخگویی به سوالات دانشجویان به تشریح استدلال های شورا در بررسی مصوبات می پردازم. هفته گذشته نیز نمایندگان تشکل های دانشجویی برای نخستین بار در صحن شورای نگهبان حضور بهم رساندند و در جریان روند بررسی مصوبات قرار گرفتند. در پژوهشکده مسابقات شبیه سازی بررسی مصوبات با حضور دانشجویان برگزار گردید. باید دانشجویان درگیر موضوعات واقعی کشور شوند.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان درباره ی شفافیت در شورای نگهبان نیز اظهار داشت: این شورا بااینکه هیچ نوع الزامی برای شفافیت نداشته، اما در اجرای شفافیت پیشگام بوده است. مشروح مذاکرات شورای نگهبان تا آنجاییکه پیاده سازی شده، انتشار یافته است. این شورا سامانه ای به نام سامانه نظرات شورای نگهبان دارد که در دسترس عموم قرار دارد و علاوه بر مشروح مذاکرات ها، نظرات استدلالی دسته بندی شده نیز در آن قرار دارد که مورد استقبال نخبگان و نمایندگان قرار گرفته است. حتی نامه های مهلت خواهی برای اظهارنظر درباره ی مصوبات نیز در آن سامانه آمده است.
وی بر این نکته هم تصریح کرد که دفاتر استانی شورای نگهبان باید با رسانه ها تعامل و همراهی داشته باشند و به توزیع اخبار شورای نگهبان در استانها بپردازند، اظهار داشت: تعدادی از مصوبات نیز بطور خاص مربوط به یک استان است. لازم است اینطور اخبارها به خوبی منتشر شود.
سخنگوی شورای نگهبان ضمن اشاره به این که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز ۱۴ خرداد (سالروز ارتحال امام خمینی (ره)) بر دو عنصر «ایمان» و «امید» تاکید نمودند، بیان داشت: هر کس در هر جایگاه و مسئولیتی که قرار دارد باید برای افزایش امید در جامعه تلاش کند. هرکس دل در گرو انقلاب اسلامی دارد باید برای امیدآفرینی تلاش کند و بدنبال مشارکت پرشور در انتخابات باشد. رسانه ها نیز بطور خاص در این حوزه مسئولیت دارند. یکی از وظایف شورای نگهبان پاسخگویی به استعلامات دیوان عدالت اداری است. مطابق قانون شهروندان می توانند به هر مصوبه ای از سطح شورای شهر و روستا گرفته تا هیات وزیران شکایت کنند و مدعی باشند که مغایر قانون یا شرع است. ادعای مغایر قانون بودن در دیوان بررسی می شود و جهت بررسی ادعای خلاف شرع بودن، شکایت به فقهای شورای نگهبان ارجاع داده می شود.
وی ادامه داد: فقهای شورای نگهبان برای پاسخ به این استعلامات جلسات مختلفی برگزار می کنند که گاهی بررسی یک شکایت چندین ساعت به طول می انجامد و در نهایت آن ادعا رد یا تصدیق می شود. این امکان و دفاع از حق مردم در پی تصدیق برخی ادعاها یک امر مترقی در نظام جمهوری اسلامی است که با روایت آن می توان امیدآفرینی کرد.
چند سفارش انتخاباتی
سخنگوی شورای نگهبان در آخر صحبت هایش به ارائه سفارش هایی به دست اندرکاران امر نظارت بر انتخابات پرداخت و ابتدا اظهار داشت: علاوه بر این که با رسانه ها تعامل صورت می گیرد، با داوطلبان نیز باید رفتار خوب و مناسب داشت. بااینکه ما هم می دانیم که تعدادی از افراد ادعاها که در رسانه ها مقابل شورای نگهبان مطرح می کنند، درست نیست، اما باید با احترام و رفتار نیکو برخورد کرد.
وی بر این نکته تصریح کرد: شورای نگهبان در جایگاهی قرار دارد که باید استقلال و بی طرفی اش حفظ شود. از رفتارها و برخوردهایی که شورای نگهبان را در معرض بهتان قرار می دهد باید بطور جد دوری کرد. شورا یک داور بی طرف است.
اگر ذره ای حس گردد که شورا بی طرف نیست، اعتماد از بین خواهد رفت. باید به شدت مراقبت کرد و از کنار این مورد بسادگی نگذشت. شورای نگهبان یک نهاد بی طرف است.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان همین طور از حاضران خواست تا در مستندسازی پرونده ها بیشترین تلاش ها را انجام بدهند و عنوان کرد: نکات مثبت و منفی در مورد هر فرد باید بصورت مستند و دقیق ذکر شود. گزارش ها نیز باید توصیفی باشد و قضاوتی در آنها نباشد. اگر توصیف ها صحیح و دقیق باشد، بهتر می توان قضاوت کرد.
طحان نظیف در آخر اظهار امیدواری کرد که انتخابات ۱۴۰۲ با مشارکت پرشور مردم و با تحقق راهبردهای سلامت، امنیت، مشارکت و رقابت برگزار گردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان