دائمی شدن قراردادهای کار چه مزایایی دارد؟
به گزارش ثبت آسان، رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، انعقاد قراردادهای دائم در کارهای مستمر را باعث تضمین امنیت شغلی کارگران و پایان دادن به نگرانی های مالی در سازمان تأمین اجتماعی دانست.
فتح الله بیات در گفت و گو با ایسنا با تأکید بر ساماندهی قراردادهای موقت کار اظهار داشت: مهم ترین بحثی که سالیان سال است پیگیری می نماییم و بدنبال آن هستیم، بحث امنیت شغلی است. به سبب دادنامه ۱۷۹ دیوان عدالت که اشاره دارد چنانچه در قراردادهای کار با ماهیت مستمر تاریخ منعقد نشود منعی ایجاد نمی گردد، برخی کارفرمایان مبادرت به انعقاد قرارداد موقت با کارگران کردند و همین مورد موجب شد که تا به امروز بیش از ۹۰ درصد کارگران به سمت قراردادهای موقت حرکت کنند.
وی ادامه داد: باوجود آنکه از مجلس ششم پیگیر ساماندهی قراردادهای کار هستیم ولی نتوانسته ایم این مطالبه به حق کارگران را به نتیجه برسانیم و به دلیلهای مختلفی شامل همراه نشدن یا لابیگری برخی کارفرمایان، ساماندهی قراردادهای موقت کار محقق نشده است.
رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی اشاره کرد: آخرین تلاشی که صورت گرفت، سال ۱۳۹۸ و در زمان وزارت آقای ربیعی بود که مصوبه هیأت وزیران را به دولت بردند و ما درخواستمان برای ساماندهی قرارداد موقت سقف ۳ سال بود که پذیرفته نشد و در نهایت با تعیین سقف ۴ سال نماینده کارگر و کارفرما و دولت پذیرفتند و امضا کردند و هیات وزیران مصوب کرد. این مصوبه متعلق به بهمن ۱۳۹۸ است و بازه زمانی ۴ ساله از آن تاریخ سپری شده و به بهمن ۱۴۰۲ رسیده است؛ پس توقع ما این است که وزارت کار پیگیر مصوبه باشد تا به آن عمل شود چون مصوبه هیات وزیران است و ۴ سال است که کارگران انتظار می کشند مصوبه قانونی ابلاغ و اجرا شود.
بگفته بیات، اگر مصوبه ساماندهی قراردادهای موقت اجرائی شود، اصلاح تبصره یک ماده ۷ قانون کار و تعیین سقف ۴ سال برای کارهای موقت خود به خود عملیاتی می شود و تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار می ماند که باید بخشنامه آن توسط وزارت کار تدوین شود.
این مقام مسئول کارگری افزود: در صورتیکه تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار نیز تصویب و قراردادهای با ماهیت دائم اصلاح و ساماندهی شوند، دادنامه ۱۷۹ دیوان که در آن مجوز داده شده در کارهای با ماهیت دائم و مستمر تاریخ قرارداد ذکر شود لغو خواهد شد برای اینکه وقتی تاریخ در قرارداد کار ذکر می شود حالت موقت و مدت معین پیدا می کند، در صورتیکه در کارهای دائم و مستمر بستن قرارداد موقت معنا ندارد بنابر این در صورتیکه تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار اجازه ندهد در کارهای با ماهیت مستمر و دائم دیگر قرارداد موقت منعقد شود، دادنامه ۱۷۹ از حیز انتفاع خارج خواهد شد. اگر هیات دولت این ماده از قانون کار را به تصویب برساند و در مجلس نهایی شود، قراردادهای کار تعیین تکلیف خواهد شد.
وی با اعلان اینکه با تصویب تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار امنیت شغلی به کارگر و کارگاه برمی گردد، اشاره کرد: در این صورت کارگر دیگر نگران اخراج و عدم تمدید قرارداد در آخر سال نخواهد بود و خودش را قسمتی از کارگاه و کارفرما و تولید می داند و در راستای ارتقای کیفیت تولید گام بر می دارد.
بگفته رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، دائمی شدن قراردادها در کارهای با ماهیت مستمر مزایای بسیاری دارد و از جابجایی نیروی کار ماهر و بی نظمی در پرداخت حق بیمه ها جلوگیری می کند.
وی افزود: جابجایی نیروی کار ماهر یکی از معایب بزرگ قرارداد موقت کار است. کارگر در یک شرکت یا کارگاه سال ها کار می کند و تجربه و مهارت و تخصص به دست می آورد و کارفرما هزینه بسیاری برای او صرف می کند ولی با کوچکترین موضوع یا اختلافی قرارداد وی خاتمه می یابد و کار را ترک می کند و مجبور می شود به کارگاه دیگر برود و مهارت خودرا در جای دیگر به کار گیرد.
بیات افزود: موضوع مهم تر بحث جمع آوری سوابق بیمه کارگر است. در یک کارگاه بجای ۳۰ روز ۲۰ روز حق بیمه برایش واریز شده و در کارگاه دیگر ۱۰ روز رد شده است اما کارگر پس از ۳۰ سال کار کردن وقتی برای بازنشستگی اقدام می کند، متوجه می شود که بیش از ۲۰ سال سابقه برای او رد نشده است بنابر این اگر در کارهای با ماهیت مستمر و دائم، ضوابط رعایت و قرارداد دائمی شود، واریز حق بیمه ها نیز به درستی صورت می گیرد و کارگر در انتهای کار، سنواتش را می گیرد و پس انداز خوبی برای دوران پس از بازنشستگی او به شمار می آید تا گره ای از مشکلات معیشتی و اقتصادی خود باز کند.
وی یکی دیگر از مزایای انعقاد قراردادهای دائم را پایان دادن به نگرانی های مالی در سازمان تامین اجتماعی دانست و اظهار داشت: اگر این اصلاحیه در قانون کار صورت گیرد، نگرانی هایی که از نظر مالی در سازمان تامین اجتماعی نسبت به پرداخت حقوق بازنشستگان وجود دارد، برطرف می شود. در صورتیکه قراردادهای موقت به سمت دائمی شدن جلو برود بطور قطع آورده ای که از محل پرداختی های حق بیمه کارگران به صندوق تامین اجتماعی واریز می شود قسمتی از نگرانی های مالی و اقتصادی صندوق تامین اجتماعی را مرتفع و صندوق تامین اجتماعی را از نظر مالی و اقتصادی تقویت می کند و نگرانی بابت پرداختی مستمری بازنشستگان کاهش می یابد.
رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی اضافه کرد: ساماندهی قراردادها سبب به حداقل رسیدن شکایات و درگیری هایی می شود که در ادارات کار و هیات های تشخیص و حل اختلاف بین کارگر و کارفرما وجود دارد و بحث ندادن مرخصی و اخراج و ندادن سنوات و عیدی و پاداش تعیین تکلیف می شود.
بیات با اظهار امیدواری از تصویب لایحه امنیت شغلی در هیات دولت، اظهار داشت: با تصویب لایحه آرامش خاطری برای کارگر در محیط کار به وجود می آید و امنیت شغلی او تضمین می شود و راندمان کارگاه بیشتر می شود.
او در آخر اشاره کرد: امیدواریم قسمتی از نمایندگان آتی مجلس شورای اسلامی از جامعه کارگری باشند. معضلات و مطالبات جامعه کارگری را به خوبی احصاء کرده و در مجلس مدافع حقوق کارگران باشند و گره های کوری که تا امروز در عرصه مشکلات جامعه کار و تولید و بازنشستگان باز نشده است را باز کنند.
منبع: ثبت آسان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان