دروازه تاریخ،
فرجام اعتصاب کارگران جهان در 53 سال قبل
ثبت آسان: در میانه سالهای تبعید رهبر نهضت اسلامی ایران به نجف اشرف، یک واقعه خونین کارگری در سکوت مطلق خبری صورت گرفت. کارگران جهان چیت کرج که برای نخستین بار در اعتراض به ساعات طولانی کار و دستمزد پایین در سال 1345 اعتصاب کرده بودند و حرف شان به جایی نرسیده بود، برای دومین بار در سال 1350 اعتصاب کردند و اعتصاب شان این دفعه به اعتراض خیابانی تبدیل شد و افسران و سربازان ژانداری کرج نیز سه روز پیش از روز جهانی کارگر در پاسخ، آنان را در منطقه کاروان سنگی وردآورد کرج به رگبار بستند.
به گزارش ثبت آسان به نقل از ایسنا، فردا نهم اردیبهشت پنجاه و سومین سالروز به رگبار بستن کارگران شرکت جهان چیت توسط ماموران ژاندارمری پهلوی در سال ۱۳۵۰ است.
در هفتمین سال تبعید حضرت آیت الله سید روح الله موسوی خمینی به نجف اشرف و درست سه روز پیش از بیست و پنجمین سالروز گلوله باران کارگران کرمانشاهی نخستین کارگران کشته شده ایران به دست رژیم پهلوی که در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۲۵ رقم خورد، اعتصاب و راهپیمایی اعتراضی کارگران شرکت جهان چیت کرج صورت گرفت.
این واقعه شش روز پیش از هشتاد و پنجمین سالگرد کشتار کارگران آمریکایی که در روز شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۲۶۵ انجام شد، صورت گرفت. این حادثه تاریخی سبب شد اول ماه می میلادی به عنوان روز جهانی کارگر وارد تقویم بیشتر کشورهای جهان شود.
اعتصاب کارگران جهان چیت با بیان نارضایتی از ۱۲ ساعت کار و دستمزد ناچیز ۶ تومانی در روز در محوطه کارخانه آغاز شد و البته با بی توجهی مدیران کارخانه و دخالت افسران و سربازان ژاندارمری کرج به خارج از کارخانه گسترش یافت و در نهایت رنگ خون گرفت.
کارگران شرکت در اعتراض به ثابت نگه داشتن حقوق و افزایش نیافتن آن پس از چند سال، زیاد بودن ساعت کار روزانه و بیمه نشدن توسط کارفرما، اعتصاب کردند.
تا پیش از این اعتصاب کارگران بجای دستمزد ۱۲ تومانی مورد انتظار، ۶ تومان دستمزد می گرفتند و بجای ۸ ساعت کار ۱۲ ساعت کار روزانه داشتند. پس از این اعتراض و کشته شدن کارگران زخمی، ساعت کار کارگران به ۸ ساعت در روز کم شد، اما کارگران مجبور شدند در سه شیفت ۸ ساعته کار کنند علاوه بر آن با آنکه حقوق پایه آنان به روزی ۸۸ ریال افزوده شد اما تا تابستان ۱۳۵۲ همان حقوق ۶ تومان در روز به آنان پرداخت گردید.
طبق گزارش ها در این حادثه سه کارگر به اسامی وجیه الله حکیم فیروز، حسین نیکوکار و علی کارگر به شهادت رسیدند.
کارگران شرکت جهان چیت دو سال پس از این واقعه و در اعتراض به بی تفاوتی مدیریت کارخانه بار دیگر در اسفند ۱۳۵۲ اعتصاب کردند و البته این دفعه بعد از حواشی بسیار موفق شدند مدیران کارخانه را به پرداخت ۸۸ ریال دستمزد تعیین شده در سال ۱۳۵۰ متقاعد کنند.
محمدصادق فاتح یزدی
منبع: ثبت آسان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان