حقوق بشر اسلامی جایگزینی برای نسخه شکست خورده غربی
ثبت آسان: حقوق بشر غربی با وجود تلاش چند دهه ای مدعیانش جهت تحمیل بر همه کشورهای جهان، به نسخه ای شکست خورده تبدیل گشته که توان حل وفصل هیچ بحران حقوق بشری را ندارد.
به گزارش ثبت آسان به نقل از مهر، چهاردهم مرداد یادآور روزی است که کشورهای اسلامی تصمیم گرفتند، در نهایت در مقابل حقوق بشر تحمیلی غربی بایستند و جهان را با مفهومی از حقوق بشر آشنا کنند که ادعاهای حقوق بشر غربی را با چالش های جدی مواجه می کرد؛ در چنین روزی اعلامیه حقوق بشر اسلامی از طرف کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی منتشر گردید تا احترام به ارزش های انسانی زیر فشار استانداردهای دوگانه غربی از دست نروند.
دلیل این امر، اهمیتی است که موضوع حقوق بشر در تاریخ زیست نوع بشر روی کره خاکی دارد؛ موضوعی که مدعیان غربی آنرا با استانداردهای دوگانه خود از مفهوم تهی و به ابزاری جهت دستیابی به اهداف نامشروع تبدیل نموده اند.
کشورهای اسلامی کوشش های مختلفی را برای ارائه اعلامیه مشترک حقوق بشر اسلامی انجام دادند؛ تدقیق، بررسی و جمع بندی بعد از اعلامیه حقوق و تکلیف اساسی انسان در اسلام در سال ۱۹۷۹ در مکه و سند حقوق بشر در اسلام در سال ۱۹۸۸ در طایف عربستان، در پنجم آگوست ۱۹۹۰ (۱۴ مرداد ۱۳۶۹) به انتشار اعلامیه حقوق بشر اسلامی در شهر قاهره منتج شد.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۷ به سازمان کنفرانس اسلامی پیشنهاد کرد که سالروز تصویب اعلامیه حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی که به اختصار اعلامیه قاهره خوانده می شود، به عنوان روز حقوق بشر اسلامی تعیین شده و به تقویم کشورهای عضو سازمان اضافه شود.
حقوق بشر شامل اصولی می شود که امنیت بی حدوحصری را که تضمین کننده زندگی با عزت و احترام در این جهان است، برای بشر فراهم می کند؛ مفهوم حقوق بشر بسیار جهان شمول بوده و همه جنبه های زندگی را در برمی گیرد، هرچند این جهان شمولی زیر سایه میراث استعمارگری غرب سبب ایجاد حقوق بشر غربی شده است که مدعیانش تلاش دارند آنرا به اجبار به تن همه کشورها کنند.
اجرای اصول و مبانی حقوق بشری، زندگی نوع بشر را از هرگونه تعدی، ظلم و تجاوز مصون می دارد و حقوق آنرا تامین می کند.
با وجود این، مفهوم و اصول حقوق بشری به سبب سوءاستفاده تعدادی از بازیگران جهانی درحال تهی شدن از معنا و تبدیل شدن به ابزاری برای رسیدن به اهدافی خاص است.
اعلامیه حقوق بشر اسلامی چیست؟
اعلامیه حقوق بشر اسلامی به عنوان اطلاعیه ای مشترک و نه کنوانسیون یا معاهده ای الزام آور، شامل یک مقدمه و ۲۵ ماده است؛ محتوای این اعلامیه مانند محتوای اعلامیه جهانی حقوق بشر، آزادی سیاسی و اجتماعی و خیلی از آزادی های دیگر را جزو حقوق انسان ها می داند و دولت و جامعه را مسئول فراهم کردن محیط زندگی برای برخورداری از این حقوق معرفی می کند.
با وجود این، فصول تمایز مختلفی میان حقوق بشر اسلامی و غربی وجود دارد.
اعلامیه حقوق بشر اسلامی با هدف رفع خلاء های موجود در اعلامیه جهانی حقوق بشر، نوآوری های حقوق بشری ارزشمندی را در خود گنجانده است، برای اینکه این اعلامیه واکنشی به اعلامیه جهانی حقوق بشر است که تعریفی مطلق از انسان به میان می آورد.
مهم ترین خاصیت های اعلامیه حقوق بشر اسلامی در مقابل اعلامیه جهانی حقوق بشر که نسخه حقوق بشر غربی را نمایندگی می کند، عبارتند از: ممنوعیت استعمارگری، حق مبارزه در مقابل استعمارگران، ممنوعیت برده داری و بردگی، حق زندگی در محیط پاک و دور از مفاسد اخلاقی و حتی لزوم حرمت انسان بعد از مرگ.
با وجود همه این ها، اصلی ترین خاصیت حقوق بشر اسلامی این است که حق تعلق گرفته به انسان را از جانب خدا می داند و بدین جهت هرگونه تعدی و تجاوز به آن جرم شمرده می شود.
چرا حقوق بشر اسلامی تدوین شد؟
بشر در عصری زندگی می کند که پیچیدگی های بی سابقه تکنولوژیکی سبب شگفتی و البته سردرگمی و تا حدی رنج آن شده است؛ در عین حال، تعصب ها و نابرابری هایی که نسل بشر را در طول تاریخ گرفتار کرده اند، همچنان وجود دارند و ادامه رنج های ناگفته بشر را سبب می شوند؛ نابرابری های اجتماعی، نژادی، … همچنان وجود دارند و نابرابری های اقتصادی و اجتماعی لطمه های زیادی را به اقشار مختلف وارد می کنند؛...
اینجاست که موضوع حقوق بشر به صورت ویژه مورد توجه قرار می گیرد و نیاز به آن به شدت احساس می شود.
حقوق بشر غربی که از طرف استعمارگران سابق طراحی شده تا مطامع سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی، … آنها را در سطح جهان تامین کند، به سبب تمرکز و اولویت دادن به فرهنگ غربی نه فقط نتوانسته ابتدایی ترین حقوق بشری را تامین کند، بلکه با نادیده گرفتن تفاوت های میان ملل مختلف به ناقض حقوق بشری آنها تبدیل گشته است.
یکی از اصلی ترین دلیلهای این روند، نادیده گرفته شدن صدای کشورهای مسلمان از طرف کشورهای غربی هنگام تهیه پیش نویس اعلامیه جهانی حقوق بشر به سبب نگاه استعمارگرانه غرب است؛ موضوعی که در نهایت به شکاف آشکار میان تفسیر غربی حقوق بشر و تفسیر اسلامی آن تبدیل شد.
در حال حاضر، کشورهای اسلامی نه فقط حق شرط در موضوع حقوق بشر برای خود قائل هستند، بلکه برای بسط حقوق بشر اسلامی در شورای حقوق بشر سازمان ملل فعالانه تلاش می کنند.
جمهوری اسلامی ایران یکی از پرچمداران معرفی حقوق بشر اسلامی و بسط آن در سازوکارهای حقوق بشری بین المللی همچون شورای حقوق بشر سازمان ملل است.
مهم ترین خاصیت های حقوق بشر اسلامی
حقوق بشر اسلامی دارای مختصات و خاصیت های خاص و مهمی است که آنرا از نسخه غربی حقوق بشر متمایز می کند.
توجه ویژه به حقوق بانوان در حوزه های مختلف، برابری انسان ها، حقوق شهروندی، حقوق تولد و امنیت، حقوق بشردوستانه، آزادی عقیده، حق داشتن یک استاندارد اساسی زندگی، استحقاق عدالت و حقوق، حق زندگی و مسئولیت متقابل از مهم ترین خاصیت های مورد اشاره هستند.
قطعاً می توان از حق آزادی فرد در حقوق بشر اسلامی به عنوان یکی از وجوه برتری این حقوق بر نسخه غربی یاد کرد؛ چونکه تجارت برده به عنوان سنگ بنای تأسیس شمار قابل توجهی از کشورهای غربی همچنان در اشکال مدرن در این کشورها ادامه دارد و سبب نقض حقوق افراد می شود.
مانع تراشی غرب در راه حقوق بشر اسلامی
کشورهای غربی که با استانداردهای دوگانه حقوق بشر ادعایی خودرا از مفهوم تهی کرده و به شکست کشانده اند، تلاش می کنند تا بوسیله طرح ادعاهای بی اساس حقوق بشر اسلامی را زیر سوال ببرند.
این در صورتی است که گستردگی اصول و مبانی در نظر گرفته شده در حقوق بشر اسلامی به فرهنگ ها و ادیان مختلف احترام می گذارد و بصورت جدی بر انجام رسالت خود تاکید دارد.
بررسی حقوق بشر اسلامی ثابت می کند که برخلاف ادعاهای غرب درباره ی وجود موانعی برای اجرای حقوق بشر در نسخه اسلامی، اسلام مانع و رادعی در راه حقوق بشر ایجاد نمی نماید.
نگاه اسلامی به حقوق بشر
ناکامی و شکست حقوق بشر غربی در تامین حقوق بشری مردم جهان سبب شد تا اعلامیه جهانی حقوق بشر حالا جز سندی نمادین که شکستش ثابت شده، نباشد.
حقوق بشر اسلامی نه فقط نتیجه واکنش کشورهای مسلمان به حقوق بشر طراحی شده از طرف کشورهای غربی بلکه ناتوانی همین اصول در رسیدگی به مسائل فوری جهان اسلام خصوصاً موضوع فلسطین است.
کشورهای مسلمان و همه کشورهای جهان طی ۱۰ ماه گذشته شاهد نقض حقوق بشری مردم غزه و سکوت مدعیان غربی حقوق بشر بودند؛ سکوتی که ادامه جنایتی را سبب شد که تا حالا حدود ۶۰ هزار قربانی برجای گذاشته است.
در عین حال، کاستی های حقوق بشر غربی، ورای عدم اجرا یا اجرا برمبنای استانداردهای دوگانه است؛ این نسخه حقوق بشر حتی توانایی پاسخگویی به حقوق بشری مختلفی را ندارد و این مساله را می توان در تشدید جهانی بحران های حقوق بشری مشاهده کرد.
منبع: sabteasan.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب ثبت آسان